Zaloguj
Zapomniałeś hasła?
y Nie używaj tej funkcji podczas logowania się na komputerze publicznym.
Rejestracja
Koszyk jest pusty
Dodano
Zapytanie o ofertę
k
Pola oznaczone * są obowiązkowe.
  • Austria
  • Niemcy
  • Polska
  • Szwecja

BayWa r.e. bez żadnego wsparcia finansowego buduje największą farmę fotowoltaiczną w Polsce

Firma BayWa r.e. rozpoczęła budowę największej farmy fotowoltaicznej w Polsce. Projekt zostanie zrealizowany bez żadnego wsparcia finansowego. Wytworzony prąd będzie sprzedawany lokalnemu klientowi przemysłowemu w ramach wieloletniej umowy PPA. W tym zakresie firma prowadzi już zaawansowane rozmowy z potencjalnym partnerem.

Instalacja o mocy 64,6 MWp powstaje między Poznaniem i Berlinem w pobliżu gminy Witnica, niedaleko polsko-niemieckiej granicy. Ma być gotowa do końca tego roku. To pierwsza farma fotowoltaiczna firmy BayWa r.e. w Polsce.

Dr Benedikt Ortmann, globalny dyrektor ds. projektów fotowoltaicznych w firmie BayWa r.e., tak komentuje to przedsięwzięcie: „Parytet sieci dla prądu z instalacji słonecznych przesuwa się coraz bardziej na północ. Po projektach w Hiszpanii i Niemczech, które zrealizowaliśmy w ostatnich latach bez żadnego wsparcia, teraz również w Polsce przekraczamy próg dojrzałości rynkowej prądu z systemów fotowoltaicznych. Dostrzegamy tu duży popyt na zieloną energię elektryczną zwłaszcza ze strony przedsiębiorców i przemysłu, a ponieważ w Polsce 80% prądu wytwarza się w dalszym ciągu z węgla, energia ze źródeł odnawialnych zdecydowanie nie jest tu jeszcze dostępna w wystarczającej ilości”.

Matthias Emminghaus, który odpowiada za polskie projekty firmy BayWa r.e. Solar Projects GmbH, dodaje: „Jesteśmy obecni na polskim rynku już od kilku lat i cieszymy się, że nasza cierpliwość się opłaciła. Potencjał dla energii ze źródeł odnawialnych jest w Polsce olbrzymi i dotyczy to zarówno energii słonecznej, jak i wiatrowej. Planujemy już kolejną farmę fotowoltaiczną o mocy ok. 50 MWp, która ma powstać w przyszłym roku. Nasz portfel projektów fotowoltaicznych obejmuje obecnie 600 MWp. W ciągu najbliższych 5 lat chcemy zrealizować w Polsce projekty słoneczne i wiatrowe o mocy zainstalowanej powyżej 1 GW”.

Oprócz segmentu fotowoltaiki i energii wiatrowej firma BayWa r.e. już od kilku lat odnosi w Polsce duże sukcesy w handlu panelami słonecznymi.

Więcej informacji  na temat projektu można znaleźć pod adresem.

Felix Gmelin
Communication Manager